Midsommar 2018-06-21

Midsommar 2018.

Som vanligt hämtades det björk till utsmyckning vid Bystugan och till majstången. Korvståndet med tillbehör kom på plats. Underdelen till chokladhjulet också, men själva hjulet väntade vi med då vädret var så ostadigt. Uppe vid majstången var det full fart. Tror att det gick extra fort i år, alla som var där jobbade på och var så duktiga.

Så kom då torsdagen med spöregn. Hur ska det gå med vårt firande? Det regnade av och till precis hela dagen. Men när klockan började närma sig kom alla entusiaster med uppfällda paraplyer. Hjulbäckarna är ett troget folk när det gäller. Spelmännen åkte bil upp till upp till majstångsplatsen eftersom de var rädda om sina instrument. Ja, ja det var inte bara musikanterna som åkte bil. Väl där uppe intog musikanterna Smångs lada, perfekt en dag som denna. Vår eminente majstångsledare Henrik Back var på plats med masdräkt och genomskinlig regnkappa. Så bars flaggstången fram till majstångsbacken av ett gäng starka karlar. Nu var det blomflickornas tur att smycka de båda dalpilarna med vackra blommor. Trodde knappt att det skulle finnas blommor att smycka med då nästan allt var överblommat. Ja, en och annan lupin åkte det med. Men det får man ha överseende med en dag som denna. Nu var det dax. Henrik tog en sista koll. Alla som skulle hjälpa gjorde sig beredda. Flaggstången sattes fast i botten. Alltid lika spännande, men alla var så fokuserade på sitt uppdrag och nu var vår vackra majstång var på plats. I år var det Carolina Bengtsdotter Ljung som skulle hålla midsommartalet. Carolina pratade lite men framförallt sjöng hon, operasångerska som hon är. Hon sjöng ”Nu är det soligt och varmt på näset”, en slåttervisa från Leksand.

Alla sjöng sedan Idas sommarvisa och dalkarlssången. Är det fler än jag som får darr på rösten när den sjungs? Den sången är så speciell.

Paraplyerna, ja de åkte upp och ner mest hela tiden. Dans runt midsommarstången hör till, tror nästan att det i år var fler vuxna än barn som dansade. När det var färdigdansat så drog sig byborna ner till Bystugan där det vankades kaffe, korv och fiolspel.

Nere i Bystugan blev det lite förändringar den här dagen. Något chokladhjul kunde vi inte ha eftersom vädret var som det var. Korvförsäljningen fick samsas med musikanterna inne i Gille- stugan. Tur att vi är flexibla. Nu blev det jäktigt för det kom massor med folk på en gång som ville köpa kaffe, läsk och bröd och korv. Det kokades kaffe och det värmdes korv. Byborna hade skänkt kaffebrödet. Det är något som byborna gjort i många många år. Vi hade bestämt att ha swish vid både kaffe och korvförsäljningen. Kanske blev det lite förvirrande med betalningen då en del köpte både kaffe och korv på samma swishbetalning eftersom all försäljning var inne. Men varför ska det vara lätt.

Vi hade ett barnlotteri och ett vuxenlotteri som såldes inne i Bystugan av Jan Öhrn och Gunnar Markusson som dessutom hade ansvar för årets midsommarfirande i Bystugan, även där tog vi swish. Nästa år får vi nog ändra våra lottrutiner lite grann med tanke på våra yngre barn.

Våra musiker kom in i stora salen och spelade för alla som satt och fikade. Mycket uppskattat. De fortsatte sedan att spela inne i gillestugan. Många bybor tog även plats där inne för att lyssna på fiolmusiken. Tänk att vår Hjulbäcks-midsommar blev så trevlig trots att det såg så dystert ut när man vaknade på morgonen. Men det är Er förtjänst, alla som var där, som gjordét. När klockan var ca 0.30 hade musiken lämnat och Bror Andersson en av de ansvariga kunde låsa.

TACK alla som hjälpt till på ett eller annat sätt med årets midsommarfirande. Det gjorde Ni bra.

Vid datorn Birgitta

IMG_3039 IMG_3042 IMG_3043 IMG_3044 IMG_3045 IMG_3053 IMG_3055 IMG_3059 IMG_3062 IMG_3064 IMG_3066 IMG_3070 IMG_3072 IMG_3075 IMG_3077 IMG_3078 IMG_3082 IMG_3084 IMG_3087 IMG_3090 IMG_3094.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

,