Bystugan

spin


 


Uthyrning-s

Bystugans historia.

Bystugor är samlingspunkt för kulturell och social verksamhet. De finns i första hand på landsbygden i Dalarna.
I Leksands kommun finns 38 bystugor de flesta har tidigare varit skolor eller godtemplarlokaler.
Bystugorna kom till i slutet av 1800-talet genom frivilliga insatser från byborna.
Syftet var att intressera gamla och unga för möten och överläggningar om byns gemensamma frågor för att skapa trevnad, samhörighet och hembyggdskänsla.

Hjulbäck är en av Leksands äldsta byar. Den nämns i skrift första gången år 1325.

 

Bystugan i Hjulbäck.

Ursprunget till Hjulbäcks Bystuga byggdes av Siljansnäs Missionsförbund någon gång under 1910-talet. Huset fungerade i huvudsak som ”bönehus” och nyttjades förmodligen av Hjulbäcks byamän och av föreningar i byn. Från början hade huset en stor sal och ett enkelt kök. Efter många förhandlingar överläts så småningom huset till Hjulbäcks byordning. Under en viss tid drevs Bystugan som en ekonomisk förening. Men 1989 bildades den nuvarande ideella föreningen
”Hjulbäcks Bystuguförening” i dagligt tal kallad Bystuguföreningen.

Tack vare ett testamente efter bybon Altsar Erik Eriksson, Löv Erik kallad (1881-1952) så kunde Bystugan genomgå en rejäl ombyggnad. Även andel i Flatens gemensamhetsskog med 5,14% blev Bystugans egendom genom testamentet, men som såldes i juli 2013 efter många diskussioner med bybor.

Under 1980-talet byggdes Bystugan ut med hall, toaletter, kök och gillestuga.

Bystugan har under åren renoverats kontinuerligt.

Uthyrning av Hjulbäcks Bystuga.

Bystugan är belägen mitt i byn med fin utsikt ut mot Siljan. I vår Bystuga kan man ha fest natten lång om man känner för det då den ligger en bit från närmsta granne. Vår Bystuga är även till-gänglig för handikappade då det finns en handikappramp.
2 rum, (gillestuga och storstuga), hall med 2 toaletter varav 1 handikappanpassad och nytt kök sedan 2017. Fiberanslutning, högtalaranläggning, hörslinga finns och kanon till storbild. Lokalen rymmer 100 personer. Finns även 1 partytält att hyra i samband med lokalhyran. En dansbana i anslutning till Bystugan.

Värdpar: Sture Claesson och Birgitta Claesson

Ni som vill hyra hör av er till Birgitta Claesson 070-7995022

eller meila m.birgitta.claesson@gmail.com

Priser: Se här

Med vänlig hälsning Birgitta