Städveckan Vecka 21 2019

Städveckan är över och det har blivit städat av ett gäng bybor. Några sysslor finns kvar men det mesta som stod på listan är gjort. Med facit i handen kan man se att innesysslorna fungerar utmärkt, medan det som skall göras utomhus fungerar mindre bra. Det fungerade mycket bättre förut.

Städveckan avslutas med lunch för dem som hjälpt till, även de som hjälpt till med byflaggstångens nedtagning samma dag med Henrik Back som ledare är också välkomna att äta. Lunchen, korvstroganoff med ris eller
potatis, sallad, smörgås, ramlösa och öl därtill. Därefter kaffe och kaka.

Vi hade dukat i gillestugan, där vi fick plats då det inte var lika många i år.

Tyvärr gick det inte så bra med flaggstångsnedtagningen. Stången gick av
på två ställen. Det man fasar för varje midsommar hände nu. Ja, det har ju hänt tidigare också. Hur gör vi nu? Någon ny hinns inte med.

Under lunchen diskuterades det mycket, träflaggstång eller glasfiberstång?

Fortsättning följer…..

Stort TACK till alla som hjälpt till med städning under veckan och nedtagning av stången, som idag är ett minne blott.

Birgitta Claesson

Nedtagning av bystugans flaggstång.

Igår den 29 maj kom Olle Thelander till mig och frågade, hur blir det till midsommar med midsommarfirandet? Där vi endast tänkte på hur vi skall få fram en ny stång till midsommar, vilket ändå inte fungerade. Han kom med ett förslag att vi kan väl använda Bystugestången och maja den. Jag ringde Henrik, vår majstångsledare som tyckte det var ett bra förslag.

Mitt förslag var att vi tar det så fort som möjligt, redan i morgon den 30 maj. Henrik föreslog klockan 16.00 och minst 7 karlar. Fixar det, men det skulle visa sig att det regnade precis hela dagen. Skulle de hoppa av?

Men klockan 16.00 var det ett gäng karlar där. Elisabeth höll i flagg-stångslinan. Sture hade förberett med bockar där stången skulle läggas.

Det gick snabbt att få ner stången och den höll.

Så länge jag kan minnas har man tågat från Bystugan till majstångsplatsen i byn och firat midsommar där byflaggstången majats och hissats upp av bybor. Stenen är från 1908, kanske har det pågått lika länge.(måste kollas upp). I år bryts den traditionen, vilket känns väldigt vemodigt men som vi inte kan göra så mycket åt i nuläget. Vi får vara glada att inte någon blev skadad.

Nu får alla bybor i allafall fira midsommar 2019 i vår by, vilket blir ett speciellt år som kommer att dokumenteras.

Birgitta Claesson

IMG_3626 IMG_3628 IMG_3629 IMG_3630 IMG_3632 IMG_3635 IMG_3639 IMG_3642 IMG_3643 IMG_3644 IMG_3647 IMG_3651.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.