Midsommaren 2016.

I år var det extra spännande, skulle reparationen i Bystugan hinna bli klar till midsommar?
Det blev den med mycket slit och släp in i det sista. Så det blev midsommarfirande precis som brukligt och med strålande midsommarväder dessutom.
Det såg lite mörkt ut dagen före med endast 4 karlar som kom för att hämta björk….. och tur att det fortfarande finns entusiaster som varje år kämpar mede att smycka stången. Tänk om inte ni fanns, hur skulle det då gå? Dax för många fler att dra sitt strå till stacken. Man kan inte skylla på att man har gäster eller kommer att få för det har alla en sån här helg. Alltså uppryckning till nästa år om vi fortfarande vill fira midsommar i Hjulbäck och det vill vi ju.
Så var det dax för samling vid Bystugan kl 18.45 dagen efter. Nu var det dax för flagghissning och ”Du gamla du fria”. Därefer tågade Stusspjons Per med fanan, därefter alla kända och okända fiol-spelmän och alla människor till majstångsplatsen där den vackert prydda stången låg och väntade att få blommor i sin dräkt också. Sen var det dax för de starka karlarna att ta vid alltmedan fiol-spelmännen spelade. Vid rodret stod Ratt Olle med assistans av Åke Lundstöm som såg till så att majstången kom på plats. Självklart skulle det gå bra även i år, även om det såg lite läskigt ut ett
tag (tyckte jag). Nu var det dax för årets talare som även i år var Ratt Olle. Han gör ju det så bra, alltid lika trevliga tal. Trevligt också att han nämnde ”Dansken” (tyvärr har jag inget annat namn på honom) som varje år reser runt i Sverige och ser till att vara på plats i Hjulbäck (för 27:e året i rad) då vi firar midsommar. Det måste ju betyda att han tycker det är trevligt här i Hjulbäck.
Efter dans kring majstången var det åter dax att ta sig till Bystugan där det var dukat till kaffe i stor-stugan. I köket var det full fart på kaffekokandet och framtagning av bröd till kaffet. Nytt gör i år kanske lite förvirrande var att vi lagt på en lott på kaffet och drickan eftersom vi ej hade någon lottförsäljning uppe vid majstången. Inget bra alternativ, men nu har vi prövat det också. Kanske man kan få någon som är intresserad till att sälja lotter nästa år, säg till i så fall. Korvförsäljningen
med alla korvförsäljare ute gick bra trots priset.
Fiolspelmännen hade tagit plats inne i gillestugan, men kom och spelade några låtar för oss som satt i storstugan. Efter lottdragningen kom Kalle Leander från Fornby och sjöng och spelade för oss. Eftersom vi fick besked så sent att han kunde komma fick vi inte med det på anslagstavlan vilket var lite synd. Han sjöng och spelade riktigt bra. Kvällen övergick till natt och alla Hjulbäcksbor började att dra sig hemmåt i midsommarnatten. När klockan var 1.30 var det endast fiolspelmännen kvar och de kunde nog spelat hela natten.
Vuxenlotter som ej är uttagna är 8, 39, 40, 45 och 82 (lotter som ni fick i samband med kaffeköp eller köpta i Bystugan under kvällen.
                                              Vid datorn husmusen Birgitta
Se bilder i Galleriet
IMG_1595IMG_1596IMG_1598IMG_1597